Felhő a földön avagy Azure saját kézben

Megosztom ezt a cikket:

A felhő előnyeire mindenkinek szüksége van, de nem minden vállalat teheti meg, hogy adatait, rendszereit kivigye a nyilvános felhőbe. Szerencsére már a „földön” is kiaknázhatók a felhő kínálta előnyök.

Nem egy informatikai szállító felismerte már, hogy sok olyan szervezet van, amelyik jogszabályi vagy más előírások miatt nem veheti igénybe a szokványos felhőszolgáltatásokat, miközben szívesen kihasználná az általuk kínált képességeket. A megoldás ilyenkor általában az, hogy a felhőt lehozzák a földre, a vállalat saját (vagy bérelt) adatközpontjába, és ott teszik elérhetővé a kívánt szolgáltatásokat.

Tekintse meg a 2024.09.10-én az ITBUSINESS DATA & TECHNOLOGY 2024 konferenciáján tartott előadásunkat a témában!

Olcsón és rugalmasan

Több, piacilag sikeresnek nem igazán mondható próbálkozás után pár hónapja a Microsoft is előállt egy ilyen megoldással, az Azure Stack HCI-vel (Hyper-Coverged Infrastructure).

„Azért is fontos lépés az Azure Stack HCI megjelenése, mert a Microsoft termékei meghatározóak a hazai vállalati adatközponti infrastruktúrában, másrészt az Azure is piacvezető felhőszolgáltatás”

Két világ előnyei

Az Azure Stack HCI legnagyobb haszna, hogy hibrid környezetben egyesíti a földi és a felhős infrastruktúrák előnyeit, emeli ki Király István. Már minden vállalat használ valamilyen felhőszolgáltatást, de most azokat a rendszereket is felhőre költöztetheti, amelyeket szereti maga mellett tudni: az adatbázisokat, a virtuális gépeket, a fájlszervert.

Az árazása is a nyilvános felhőhöz hasonlóan rugalmas: a nem használt szolgáltatások kikapcsolhatók, ideiglenesen bekapcsolhatók újabb erőforrások – például csúcsidőszak esetén bevonhatók az Azure Stack HCI-be az egyébként tesztelésre használt szerverek is.

Különlegessége még az Azure Stack HCI-nek, hogy a szükséges hardver megléte esetén letölthetők a komponensek, és 90 napig ingyen kipróbálható a megoldás.

A megoldás egyik előnye, hogy a legmodernebb felhős technológiákat teszi elérhetővé hagyományos infrastruktúrán – még a legújabb szerverek sem szükségesek hozzá, kis túlzással akár erősebb PC-ken is működhet a megoldás. Ennek köszönhetően egészen kis vállalatok is kiépíthetnek olyan környezetet, ahol jól futtatható az Azure Stack HCI.

Az elnevezésben a hiperkonvergens kifejezés arra az iparágban elterjedt architektúrára utal, amely a szerverek mellett a hálózatot és a tárolórendszereket is virtualizált rétegben oldja meg, nagyfokú rugalmasságot lehetővé téve.

Bővülő szolgáltatások

Az elérhető szolgáltatások köre most még kisebb, mint a nyilvános Azure szolgáltatáskészlete, de folyamatosan bővül. A leggyakrabban igénybe vett és a legmodernebb megoldások azonban már most használhatók, mondja Király István: Kubernetes klaszterek, egyéb mikroszerviz alapú szolgáltatások, különféle SQL-változatok, nyílt forráskódú adatbázis-kezelők és virtualizált környezetek, olyan funkciókkal, amelyek az on-premise verziókban nem találhatók meg.

A Kubernetes klaszterekben számos vállalati rendszer futtatható, például webszerverek vagy mobilalkalmazások háttérrendszerei. Király István külön kiemeli az Azure-os Windows Serverben elérhető fájlszervert: ebben egyedi protokollal megoldották, hogy a távolból ugyanolyan biztonságosan elérhetőek legyenek a közös hálózati meghajtók, mint bent az irodából, anélkül, hogy VPN-t kellene használni.

A fenti szolgáltatások számos esetben lehetnek hasznosak egy vállalatnak. Ilyen például, ha az adatbázisokat nem teheti ki a nyilvános felhőbe; ha alapvetően magyar felhasználóknak kínál webes vagy mobil szolgáltatásokat; ha kritikus az időtényező és a késleltetés, mint mondjuk egy gyártósor irányításánál vagy videókódolásnál.

Limitált ajánlatunk

Azure Stack HCI megoldásunkat most saját viszonteladói hálózatunkon keresztül kiemelkedő támogatással tudja igénybe venni. A támogatást nem más, mint Király István, Microsoft Cloud Advisor és Azure Solutions Architect Expert kollégánk végzi, aki a konferencián mutatta be ezt a felhős szolgáltatást.

Ez az ajánlat limitált ideig, 2024. október 1-jétől 2024. december 31-ig érhető el, kizárólag a HRP viszonteladóinál.

További cikkeink

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapjon naprakész információkat a felhő világából